..Hantarkan Karya anda kepada kami, karyaassohwah@gmail.com. Karya anda akan kami siarkan disini. Blog ini adalah Hak Milik As Sohwah Group Sdn Bhd..

Bagaimana Menjadi Suami Terbaik?

Bismillahirahmanirahim..

Bagaimana menjadi suami terbaik? bukannya mudah ya, untuk menjadi suami terbaik kebiasaannya lelaki akan merasakan segala pemberian berupa permintaan dan kemewahan kepada isteri sudah menjadikannya terbaik, salah tue! Para suami selalu abaikan kepentingannya..juga dianggap remeh..haaa..

1. Suami yang selalu memuliakan isterinya. Dimatanya isteri adalah yang terbaik daripada segala yang terbaik. 

2. Suami yang selalu menampakkan senyuman diwajahnya buat isteri. Bermakna, walaupun penat pulang bekerja jangan bawa masalah di tempat kerja apabila mengadap isteri. Hargai isteri yang juga kepenatan melayan karenah anak-anak (bagi surirumah) dan hargai isteri yang juga penat balik bekerja dan kemudiannya juga bekerja untuk suami.

3. Seorang suami yang menjadi Qawwan (Pemimpin&Pelindung) kepada keluarga. Haa..jadilah IMAM yang hebat bagi bahtera rumah tangga anda. Jika salah cara kemudi, musnahlah kapal.

4. Seorang suami yang begitu teguh dan berjuang mencari nafkah yang halal untuk isteri dan anak-anak. Jangan sesekali memberi makan anak-anak dan isteri dengan rezeki yang tidak halal. Daripada Abu Zar r.a Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya Allah SWT suka melihat hambaNya berusaha dengan berpenat lelah mencari rezeki yang halal" (Hadith Riwayat Al-Dailami) ..dipetik daripada sumber..

5. Suami yang tidak pernah penat untuk mengingatkan, membimbing, serta memaafkan kesalahan isterinya. Isteri bukan sempurna, Allah ciptakan dengan banyak kelemahan. Suami kena selalu bersabar, selalu mengingatkan isteri jika alpa, bimbing di kala isteri leka dan selalu bersedia untuk memaafkan isteri. Jangan pernah meninggikan suara kepada isteri. Isteri ibarat cerminan sang suami.

6. Seorang suami yang menjadi seorang nakhoda dalam keluarga untuk mengharungi samudera kehidupan agar selamat menuju pelabuhan hakiki iaitu Syurga Allah. Pemimpin yang berjaya adalah bila berjaya membawa keluarganya ke pelabuhan yang sentiasa ke arah kebenaran.

7. Juga yang selalu berpegang teguh kepada firman Allah:

"Wahai orang-orang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu daripada seksa Api Neraka.."
(Q.S At Tahrim 6)

Semoga ramai lelaki yang menyedari komitmen mereka yang besar terhadap isteri dan anak-anak mereka. Ini kerana, lelaki yang sedemikian sahajalah yang mampu menjadi PEMIMPIN yang sebenar dalam keluarga. Yang bisa menjadikan rumah tangganya syurga bagi siteri dan anak-anaknya. Allahumma Aminn..

InsyaAllah bermanfaat..

* Buah hatiku, berbagi ilmu penting untuk motivasi dan inspirasi keluarga Muslim. Semoga ada hal yang mustahak didalamnya..


Kongsi Karya: Aishah Humaira'
0 comments:

Post a Comment